2013. október 3., csütörtök

Színellenőrzés - Soft proof

A monitoron történő színellenőrzés, a soft proof
a nyomtatási előkészítés egyik lépése. Speciális számítógépes program segítségével ellenőrizhetjük a grafikák és képek színeinek pontosságát a nyomtatás előtt. A monitoros színellenőrzés abban különbözik a hagyományos nyomdai próbanyomattól, hogy a kalibrált monitor képernyőjét használja az összehasonlításhoz.
A soft proof technika a kalibrálás, a profilkészítés és a színhelyesség (color management) eszközeire építve a monitoron mutatja meg miként néznek majd ki képeink nyomtatva.

Soft proof beállítása az Adobe Photoshop szoftverben
 1. Ellenőrizd, hogy kalibrált monitorral és a helyes színprofillal használod a számítógépedet!
  Ha papírképpel is összeveted a monitor képét, győződj meg róla, hogy a környezetedben a fehér fény 5000K°-os.
  A Pigmenta Képalkotó Központban szabványos megvilágításban dolgozunk, a német Just Normlicht 5000K°-os kalibrált fénycsöveit alkalmazzuk.
 2. Töltsd le a weboldalunkról annak a médiának a színprofilját, amelyikre majd nyomtatni szeretnéd a képed!
  Válassz legkönnyebben a felületválasztóval.
 3. Másold be az icc profil fájlt:
  Windows alatt a c:\windows\system32\spool\drivers\color mappába,
  Mac-en az összes felhasználó számára
  Mac HDD\Library\ColorSync\Profiles ,
  vagy egy adott felhasználónak a
  Mac HDD\Users\Library\ColorSync\Profiles mappába.
 4. Photoshopban a ›View › Proof setup menüpontban válaszd ki a kívánt profilt!
 5. A ›View › Proof colors menüpont segítségével (Ctrl-Y gyorsgomb) válthatsz a normál és a soft-proof nézetek között. A Photoshop a kép fejlécében a fájl neve mellett zárójelben jelzi az aktuális nézetet.

A kedvelt Adobe Lightroom 4 szoftverben van "Soft-proof" funkció, de nem támogatja a CMYK színprofilokat, amik a legtöbb asztali és nagyobb nyomtatók színrendszerére készültek.További olvasni valók angol nyelven:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/soft-proofing.htm
http://blogs.adobe.com/jkost/2013/05/soft-proofing-preview-in-lightroom-5-beta.html
http://www.ephotozine.com/article/soft-proofing-in-lightroom-22008


Monitor proofing or soft-proofing
is a step in the prepress printing process. It uses specialized computer software and hardware to check the accuracy of text and images used for printed products. Monitor proofing differs from conventional forms of “hard-copy” or ink-on-paper color proofing in its use of a calibrated display(s) as the output device [1]
Monitor proofing systems rely on calibration, profiling and color management to produce an accurate representation of how images will look when printed. While a “soft-proof” function has existed in desktop publishing applications for some time, commercial monitor proofing extends this capability to multiple users and multiple locations by specifying the hardware to be used, and by enforcing one set of calibration procedures and color management policies for all users of the system. This ensures that all viewers are calibrated to a known set of conditions, and given hardware of equal capabilities will therefore be viewing the same color on screen.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése